1 min lukuaika

10 000 henkilöä haluaa tutustua tekoälyyn

25.5.2018 11:29

 

 

Melkein puoli vuotta ICT-toimialalla töitä tehneenä olen päässyt tutustumaan asioihin, jotka aikaisemmin näkyivät silmiini varsin epämääräisinä kirjainlyhenteinä – yksi tällainen on lyhenne AI sanoista Artificial Intelligence. Nyt AI eli tekoäly on saanut konkreettisen ja mielenkiintoisen merkityksen, kun katselen sitä työnantajani Benemenin näkövinkkelistä. Tekoäly vilisee kirjoituksissa entistä tiheämpään ja edistysaskeleita sen hyödyntämisessä nousee esille.

Tekniikka&Talous uutisoi jonkin aikaa sitten, että tekoälyn perusteita käsittelevälle verkkokurssille oli 10 000 ilmoittautunutta. Tekoälyn mahdollisuuksista on puhuttu jo pitkään, mutta kertooko näin suuri kiinnostuneiden joukko siitä, että alamme edetä puheista tekoihin laajalla rintamalla?

Aluksi tekoäly yhdistettiin ihmisten mielikuvissa robotin ulkoasuun. Robotteja on nähty muun muassa logistiikan apuna varastoissa, terveydenhuollon apukäsinä ja neuvontatehtävissä sekä korvaamassa lemmikkikoiraa.

Tekoäly on kuitenkin useammin läsnä erilaisten ohjelmistojen muodossa. Auto tai metrojuna voidaan ohjelmoida liikkumaan ilman ihmiskuljettajaa tekoälyn avulla tai ohjelmistorobotti voi toimia yrityksen taloushallinnon apuna. Tekoäly voidaan valjastaa myös yrityksen kommunikoinnin tueksi, esimerkiksi älykkäällä puheluiden ja viestien reitityksellä, jolloin vastaanottaja on joka tilanteessa oikea henkilö.

Uusi käsite, jolla ei ole tunnistettavaa fyysistä olomuotoa voi tuntua epäilyttävältä – ja pelottavaltakin. Tekoälyyn voi liittyä monenlaista epäluuloa: toimiiko se varmasti tai miten se vaikuttaa työelämään? Kuitenkin kun tarkastellaan tekoälyn myönteisiä puolia esimerkiksi yrityksen kommunikaation hallinnan osalta, hyötyjä on helppo löytää enemmän kuin haittoja.

Tekoäly voi muun muassa mallintaa, kenelle kannattaa soittaa mihinkin aikaan, kuinka paljon puheluja on odotettavissa minäkin ajankohtana ja minkälaisia resurssitarpeita päivän aikana on eri palvelupisteissä. Ja jos toimintamalleihin tarvitaan pikaisia muutoksia, tekoäly voi päivittää malleja reaaliaikaisesti. Hyödyiksi voi mainita resurssien järkevämmän käytön, jolloin asiantuntijat voivat antaa aikansa ja asiantuntemuksensa sitä tarvitseville, sekä toiminnan suunnitelmallisuuden helpottumisen ja kustannustehokkuuden lisääntymisen.

Tekoälyn käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Mahdollisuuksien hyödyntämisen esteinä ovat ehkä vain ihmisen rajoittunut ajattelu ja käytettävissä olevien resurssien puute.

 

Tilaa uusimmat kirjoituksemme sähköpostiisi

Aiheet: tekoäly

Aija Harmaakari
Kirjoittaja Aija Harmaakari

Aija toimii tiedottajana Benemenillä.

Jätä kommentti

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!