2 min lukuaika

Arvojen pitää tuntua!

13.2.2020 11:05

Benemenin arvot esittelyssä

Arvot määriteltynä nettisivuilla, mutta kukaan ei muista tai tiedä niiden olemassa olosta, saati että ne olisivat jollakin tavoin vaikuttaneet tai näkyneet toiminnassa. Tuttu tilanne? Niin meilläkin. Ihan asialliset arvot, mutta ne ei vaan tunnu missään. Ja arvojen pitää tuntua. Ne saivat luultavasti alkunsa aikanaan, kun pöydän äärellä istui omistajaperheen jäsenet ja kourallinen palkattua henkilökuntaa. Uutta porukkaa rekrytoitiin omista verkostoista, jo tuttuja kavereita, joiden näytöt osaamisesta olivat vahvat ja myös arvomaailmat kohtasivat. Kaikki hyvin, arvot kuvasivat varmasti mainiosti silloisen liiketoiminnan, tilanteen ja ihmisten todellisuutta.

Nyt muutama vuosi myöhemmin henkilöstömäärämme on jo yli 60, kasvaen joka vuosi. Jotenkin vain alkoi tuntua siltä, että elimme arvotyhjiössä. Nettisivujen arvolauseet tuntuivat kaukaisilta ja vierailta. Oli aika tehdä jotain asialle!

Työ polkaistiin liikkeelle elokuun Kick Off -tilaisuudessa koko henkilöstön voimin. Kahdeksaan ryhmään jakautuneena pohdimme sitä, mitkä arvot ovat meille tärkeitä ja mitkä eivät. Kyllä, saimme aikaan arvokaaoksen; yli 40 eri arvoa ja selitykset niille. Ensimmäinen priorisointi tehtiin valitsemalla yksi arvo kustakin kahdeksasta ryhmästä. Ryhmäläiset nousivat lavalle ja esittivät sketsin valitsemastaan arvosta. Lopputuloksena mielettömiä, hauskoja, inspiroivia esityksiä, jotka eivät jättäneet ketään kylmäksi. Saimme aikaan paljon naurua ja huikeaa fiilistä, BeneSpiritiä, kuten me sitä kutsumme. Tuo fiilis ja yhteisöllisyyden tunne syttyi ja jäi palamaan.

Benemenin arvotPriorisoinnin toisessa vaiheessa kommentoimme ja äänestimme arvoista tärkeimpiä. Liimasimme lappuja keittiömme seinille, keräsimme kommentteja ja ajatuksia Teams-kanavallamme, tiimit käsittelivät niitä omissa palavereissaan ja asiaan palattiin muissa yhteisissä tilaisuuksissamme. Pohdittavana oli: Miksi tätä kannattaa tehdä? Mitä tällä saavutamme? Mitkä nimetyistä arvoista eniten auttavat meitä kasvupolullamme, toiminnassa toistemme ja asiakkaittemme kanssa? Syntyi ymmärrystä ja tunne omistajuudesta; tässä syntyvät meidän arvomme.

Lopulta johto tarkasteli arvoja, teki viimeisiä sanatarkennuksia ja samalla kiteytti niiden sisällön ja merkityksen itselleen. Graafinen suunnittelijamme antoi niille visuaalisen ilmeen. Olimme valmiita julkaisemaan ne tammikuun 2020 Kick Off -tilaisuudessamme. Power pointit unohdettiin. Sen sijaan jakauduimme ryhmiin ja jälleen esitimme ne toisillemme. Näimme iltasadun, arvoräpin, katkelman saippuaoopperasta ja stand up -esityksiä. Haastavaa, huikeaa heittäytymistä ja järjettömän hauskaa!

Arvot valmiit, homma valmis. Ei suinkaan

Nytkö sitten aloitetaan jalkautus? Ei aloiteta, vaan jatketaan sitä. Käynnistimme jalkauttamisvaiheen jo silloin elokuussa, kun istuimme ensimmäistä kertaa alas kahdeksaan ryhmään ja lähdimme puhtaalta pöydältä miettimään, mikä on meille arvokasta. Prosessin aikana syntyi ymmärrystä, esitettiin paljon oikeita kysymyksiä ja kuultiin erilaisia mielipiteitä. Asioille jäi aikaa hautua, jalostua ja konkretisoitua. Eikös se ole jalkauttamista parhaimmillaan?

Tänä päivänä, kun tätä kirjoitan, arvomme ovat näkyvillä infotaululla ja seinäjulisteissa. Keväällä kun saamme uuden toimiston, ne maalataan seinille. Kuukausittain ilmiannamme ja palkitsemme kollegoita, jotka ovat toteuttaneet arvoja omassa toiminnassaan. Ja ideoimme lisää arvojen esillä pitämisen keinoja. Mistä sitten tiedämme, että luomamme arvot ovat totta? Siitä, että kun tulet vieraaksemme, tunnet ne ihollasi, ilmassa ja meissä Benemeniläisissä samalla sekunnilla, kun astut kynnyksemme yli. Ja tuo tunne on arvokas, erityisesti kasvuyrityksessä.

Vinkkejä:

  • Varaa riittävästi aikaa arvojen käsittelyyn ja prosessointiin.
  • Aikatauluta eteneminen ja etenemisen vaiheet, jotta jokainen voi seurata mitä seuraavaksi tapahtuu.
  • Usko prosessiin, siedä hetkittäistä epävarmuutta ja kaaosta.
  • Luota porukkaasi. He kyllä tietävät, millä on merkitystä.
  • Osallistamalla implementoit huomaamattasi.

Ilon, naurun ja luovuuden kautta!😊

Aiheet: arvot

Kirjoittaja Irma Hyvönen

Irma works as an HR Manager in Benemen. She loves to create and develop People processes.

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!