1 min lukuaika

ATK takaisin!

6.10.2017 14:22

Käytiin pian 11 vuotta täyttävän tyttären kanssa nukkumaanmenokeskustelu tässä yhtenä iltana. Aiheena olivat kouluaineet ja tyypilliseen esiteini-tapaan aineita listattiin mukavuusjärjestykseen. Olin sinänsä iloisesti yllättynyt, kun lemppariaineeksi nousi ATK. Mutta siinä vaiheessa, kun lapsi ilmeisen vakavissaan koki tarpeelliseksi kysyä, että “tiedätkö sä äiti mitä on ATK” koin hienoista epäonnistumisen tunnetta.

ATK. Automaattinen tietojen käsittely. Englanniksi ADP. Automatic Data Processing. Tästähän se tietotekniikkaan tutustuminen aikoinaan alkoi. 1980-luvulla  akateemisissa piireissä maailmalla alettiin puhua kirjainyhdistelmästä ICT, Information and Communication Technology ja 1990-luvun lopulla tuo akronyymi alkoi olla jo vakiintunut. Mutta jos mietitään, mitä IT tai ICT avattuna kuvaavat, niin nuo termithän ovat hyvin staattisia ja teknologiaan keskittyviä. Tosiasia on kuitenkin se, että teknologia itsessään ole kovin merkityksellistä vaan se mitä sillä tehdään ja mahdollistetaan. 20 vuotta sitten tuo oli kenties ihan aiheellinen muutos, koska teknologiat, prosessit ja data eivät vielä olleet kypsiä automaattiseen tiedonkäsittelyyn. Mutta nyt ovat.

“ATK takaisin” missioni on saanut aikaan mielenkiintoisia keskusteluita niin live -tapaamisissa kuin Twitter-keskusteluissa. Kaltaiseni pitkän linjan ATK-ihmiset ovat pääsääntöisesti olleet välittömästi valmiita ostamaan ajatuksen ATK:n kunnian palauttamisesta. On keskusteltu myös siitä, että voisiko tuo akronyymi tällä vuosikymmenellä olla jo jotain muutakin. Vaikkapa analyyttistä tietojen käsittelyä.

Olin aiheen tiimoilta myös Tietoviikon haastattelussa ja kuten juttu kertoo, koen että ohjelmistorobotiikka on nimen omaan automaattista tietojen käsittelyä. Liity sinäkin ATK-rintamaan! Lue artikkeli täältä.

 

Tilaa uusimmat kirjoituksemme sähköpostiisi

Aiheet: digitalisaatio

Katriina Valli
Kirjoittaja Katriina Valli

RPA & Lead Process Consultant, Knowit Solutions Katriina toimii Knowitilla ohjelmistorobotiikan evankelistana ja suhtautuu toimenkuvansa mukaisesti tietotekniikkaan intohimoisesti, mutta ei ryppyotsaisesti. Hänen missionaan on tuoda “ATK takaisin”!

Jätä kommentti

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!