2 min lukuaika

Kasvuyrityksessä kasvavat ihmiset – ja siinä sivussa myös liiketoiminta

13.9.2019 9:00

Kasvuyrityksessä kasvavat ihmiset

Viimeiset 220 päivää olen elänyt läpi työurani toistaiseksi suurinta muutosta. Ensimmäistä kertaa sitten opiskeluvuosien olen töissä kovaa vauhtia kasvavassa pk-yrityksessä. Olen saanut vastata useamman kerran hieman epäileväänkin sävyyn kysyttyyn kysymykseen, kannattiko jättää iso korporaatio hyvine etuineen ja siirtyä alle sadan ihmisen firmaan. En ole katunut hetkeäkään. Samalla toivon, että muutkin tarttuvat rohkeasti tilaisuuteen, jos eteen tulee mahdollisuus päästä mukaan hyvin johdettuun kasvuyritykseen. Seuraavassa kolme syytä:

1. Kasvuyritys on parhaassa tapauksessa alusta ihmisten kasvulle

Mistä tietää, että kasvuyritys on hyvin johdettu? Vaikkapa siitä, että ollaan huolissaan, jos ei tapahdu virheitä, koska se voi olla merkki siitä, ettei uskalleta kokeilla tarpeeksi. Tai siitä, että kansainvälistyminen ei tapahdu loputtomalla suunnittelulla, vaan ostamalla lentolippu ja tutustumalla kohdemarkkinan kilpailijoihin ja potentiaalisiin asiakkaisiin paikan päällä. Tai siitä, että tiimeissä uskalletaan heittää ilmoille myös huonoja ideoita, koska kaikki ymmärtävät, että ne voivat toimia lähtölaukauksena kollegan loistavalle idealle.

Toisin sanoen, hyvin johdetussa kasvuyrityksessä kannustetaan enemmän tekemiseen ja kokeiluun kuin virheiden pelkäämiseen. Ja oppimiseen enemmän kuin osaamattomuuden peittelyyn. Kasvuyritys ei kasva vain numeroiden valossa, vaan myös siellä olevat ihmiset pääsevät kasvu-uralle: joka päivä tulee vastaan asioita ja tilanteita, joita juuri tässä yrityksessä ei vielä eilen koettu.

2. Kasvuyrityksessä päästään nopeasti strategiasta tekemiseen

Kasvuyritys tarjoaa loistavan työympäristön niille, jotka haluavat päästä nopeasti suunnitelmista itse tekemiseen. Liian usein yritysten kehityshankkeissa lähdetään liikkeelle siitä, millä keinoin johto saadaan vakuutettua tarvittavista toimenpiteistä, oli sitten kyseessä henkilöstötyytyväisyyden tai vaikkapa asiakaskokemuksen kehittäminen.

Väitän, että kasvuyrityksissä päästään nopeammin itse tekemiseen, eikä aikaa pala loputtomasti muiden vakuutteluun, suunnitteluun ja päätösten valmisteluun. Ketterä päätöksenteko mahdollistaa lopulta sen, että kun tartutaan toimeen, nähdään tuloksia, opitaan mikä toimii ja mikä ei – ja yhtäkkiä ollaankin flowssa, jossa tekeminen ja tulokset alkavat rullata kuin itsestään. 

3. Kasvuyrityksessä ollaan aidosti kiinnostuneita työntekijätyytyväisyydestä

Kasvuyrityksen täytyy löytää ihmisiä, jotka haluavat liittyä porukkaan mukaan. Siksi yrityksen johdon on oltava aidosti kiinnostunut työntekijöistään, sekä siitä miten tukea heidän erilaisia työtapojaan niin fyysisten puitteiden kuin kehittymismahdollisuuksien osalta. Halutaan mahdollistaa sellainen työympäristö, jossa jokainen saa potentiaalinsa käyttöönsä. 

Meillä se tarkoittaa sitä, että yksi tekee välillä töitä Islannista hevosfarmilta, toinen puolet päivästä etänä, koska perheessä on uusi koiranpentu, kolmas taas motivoituu, kun saa opiskella työn ohessa. 

Lopuksi:

Aina ei silti ole helppoa. Oma kasvu tapahtuu epämukavuusalueella - niinä hetkinä kun tajuaa omat rajoitteensa ja alkaa epäillä osaamisensa riittävyyttä. Intoilu siitä, että pääsee viemään strategiaa käytäntöön muuttuu hyvin nopeasti tekemiseksi operatiivisella tasolla. Niinä hetkinä tajuaa, että ylätason jargonilla ja kauniilla kalvoilla matka loppuu lyhyeen ja jos haluaa onnistua, on pakko kiinnostua yksityiskohdista rasittavuuteen asti. Uuden oppiminen ja luominen on välillä raskasta, mutta mielettömän palkitsevaa.

Parhaimmillaan kasvava yritys tarjoaa siis paljon enemmän kuin hupparin, joustavat etätyömahdollisuudet ja hauskoja vapaa-ajan aktiviteetteja. Niissä tarvitaan monenlaista osaamista, mutta ennen kaikkea asennetta ja uskallusta laittaa toimeksi. Ehkä se voisi olla sinunkin seuraava työpaikkasi?


Toimitusjohtajamme Matti Heikkonen kirjoitti Linkediniin kasvuyritysten merkityksestä ja potentiaalista Suomelle. Lue Matin kirjoitus.

p.s. Jos kiinnostuit Benemenistä kasvuyrityksenä ja mahdollisesti seuraavana työpaikkana, tervetuloa maanantaina 16.9. klo 9:00-12:00 Benemen live-chatiin, jossa Nea ja Ville ovat vastailemassa kysymyksiisi. Tervetuloa!

 

Aiheet: kasvuyritys

Kirjoittaja Henna Rundgren

Henna's mission is to enable the digital marketing team’s success. The goal is to build a data driven marketing platform that drives Benemen's growth towards new spheres. Henna is greatly inspired when she can help people take leaps closer to their top potential as experts.

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!