2 min lukuaika

Oletko digipaaston tarpeessa?

5.7.2019 8:00

Digipaasto_blogi_2

Paljonko sinä käytät älylaitteita päivittäin? Kauanko vietät aikaa somessa tai muissa viestimiskanavissa? Päivän aikana pitää seurata, mitä tapahtuu Teamsissa, LinkedInissä, Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa, Whatsuppissa ja seuraamisen lisäksi keskusteluihin pitää myös osallistua. Sähköposti täyttyy lukemattomista viesteistä melkein silmissä ja Teamsin ryhmien sekä Chatin viestintää täytyy myös seurata. Lisäksi netistä pitää selvittää yhtä ja toista tarpeellista ja vähemmän tarpeellista. Puhumattakaan itsensä viihdyttämisestä netin kautta katsottavilla elokuvilla tai Youtubin videoilla.

Viestimisen sietämätön helppous

Keskittyminen meneillään olevaan tehtävään on koetuksella, kun seurattavia kanavia on lukuisia ja viestien virta tyrehtymätön. Saapuvat postit pitää ainakin tarkistaa ja jos jokin some-kanavista ilmoittaa uudesta postauksesta, houkutus on suuri vilkaista, mistä on kyse. Ja jos ei ilmoitusta kuulu, pitää käydä tarkistamassa, onko jotakin mennyt ohi. Kuulostaako tutulta?

Älylaitteiden arkipäiväistyttyä viestimisen tulva on saanut valtaisan volyymin. Älylaitteiden myötä tiedon saanti ja välitys ei ole sijainnista tai vuorokauden ajasta riippuvainen. Älylaitteista erityisesti älypuhelimet ovat antaneet mahdollisuuden olla tavoitettavissa jatkuvasti. Älypuhelin on aina mukana, töissä ja kotona. Sen seurauksena on helppoa piipahtaa tuttuun viestintäkanavaan ja uppoutua uusiin viesteihin ja uutisiin.

Someriippuvuus on monelle tuttu juttu. Älypuhelimien käytön myötä somen saavutettavuus on kasvanut. Tarjolla on rajattomasti virikkeitä, mutta tarjonta on niin valtava, ettei ihminen pysty sitä sulattamaan. Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan lähes neljä kymmenestä somen käyttäjästä kokee sen häiritsevän arkea. Suomessakin on tiedossa, että someriippuvuuden merkkejä ovat keskittymiskyvyn puute, väsymys ja ärtymys. Aina niitä ei osata yhdistää runsaaseen somen käyttöön.

Lepuuta aivojasi lomalla

Aivotutkijoiden mukaan on tärkeää selvittää oma riippuvuus älylaitteisiin. Jos yhtään mietit, mikä oma tilanteesi on, kesäloma on loistava tilaisuus selvittää, kärsitkö älylaiteriippuvuudesta. Kokeile silloin vaikkapa viikon digipaastoa. Kun tiedostat oman tilanteesi, osaat myös miettiä, onko muutokselle tarvetta.

Lomalla on yleensä aikaa rauhoittua – edes hetkeksi. Työkuorman ja rutiinien täyttämän arjen voi heittää vähäksi aikaa syrjään ja keskittyä virkistäytymiseen miellyttävien asioiden parissa. Aivoillekin on hyvä antaa lepohetkiä vastapainoksi hektiselle arjelle.

Voit harjoitella joutilaisuutta vaikkapa laiturin nokassa - katsoa ulapalle ja antaa ajatusten kulkea omia polkujaan. Aina ei tarvitse lähteä mihinkään, rentoutua voi myös tutuissa kotimaisemissa. Tärkeää on elää juuri siinä hetkessä ja olla läsnä. Oman perheen tai ystävien kanssa puuhastelu ja seurustelu tuottaa varmasti parempaa mieltä kuin älylaitteen ruutuun tuijottelu.

Puheessa kuuluu tunne

Yksi tapa rentoutua on soittaa ystävälle tai sukulaiselle, jonka kanssa et ole vaihtanut kuulumisia pitkään aikaan. Puhelimessa välittyy helposti aitoja tunteita. Kun puhut puhelimessa, voit kuulla kaikki äänen sävyt ja tunteet saavat niiden oikean muodon. Miten mukavaa onkaan kuulla äänessä vivahteita, joiden aitoutta on paljon helpompi tulkita kuin kirjoitetun viestin sanomaa.

Digipaasto_blogi_1

Benemen tarjosi kesän korvalla asiakkailleen ja muillekin kiinnostuneille Nokian peruskännykän. Sen avulla demosimme, miten puheen integrointi Salesforceen helpottaa asiakaspalvelijan työtä, kun hän saa asiakkaan tiedot ruudulleen automaattisesti puhelimen soidessa.

Lomalla tätä peruskännykkää ilman datasiirtoa voi hyödyntää, jos haluaa kokeilla digipaastoa. Peruskännykkää voi käyttää puhumiseen ja tekstiviesteihin, joten sillä saa helposti yhteyden perheenjäseniin tai ystäviin tai jos tarve vaatii, myös työpaikalle. Lomalla ei siten tarvitse olla eristyksissä, vaikka muun maailman tapahtumia ei pääsisikään kokemaan netin ja somen välityksellä.

Olitpa digipaastolla tai et, virkistävää lomaa!

Tulevaisuuden asiakaspalvelu

Aiheet: digipaasto

Aija Harmaakari
Kirjoittaja Aija Harmaakari

Aija toimii tiedottajana Benemenillä.

Jätä kommentti

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!