3 min lukuaika

Onko sinulla oikeat työkalut etätyöhön?

17.3.2020 8:02

Onko sinulla oikeat työkalut etätyöhön?

Onnistuneeseen etätyöpäivään tarvitaan toimivat työkalut. Silloin ei ole väliä sillä, ovatko työkaverit tai asiakkaat lähellä vai kaukana. Tutustu vinkkeihimme!

1. Kunnolliset tietoliikenneyhteydet

Lähtökohta tehokkaalle ja onnistuneelle etätyölle on yhteys, joka ei pätki ja pahimmillaan näin hidasta tai jopa tee mahdottomaksi työtehtävien hoitoa. Parhaimmillaan hyvät yhteydet tekevät etätyöstä tuotteliasta ja miellyttävää, pahimmillaan heikot yhteydet lähes erakoittavat etätöissä olevan henkilön kollegoista ja asiakkaista! Huolehdi siis itsellesi kunnolliset tietoliikenneyhteydet. Voit testata internet-yhteytesi nopeuden esimerkiksi www.speedtest.net sivustolla.

2. Microsoft Teams

Microsoft Teams on tietokoneella (Windows ja Mac) ja älypuhelimilla (Android, iOS) toimiva tiimityöskentelyyn ja viestintään suunniteltu sovellus.

Microsoft Teams mahdollistaa kokoukset, joihin voit puheen lisäksi ottaa mukaan videokuvaa ja materiaalin esittämisen eri lähteistä. Myös chatit, puhelut ja sisältöjen jakaminen ja muokkaaminen onnistuu yhdessä näkymässä reaaliaikaisesti (esimerkiksi yhdessä muokattavat Power Pointit, Word-dokumentit ja Excel-taulukot).

Työskentely tapahtuu reaaliajassa, joten kaikki muutokset näkyvät suoraan myös muille ja tallentuvat pilvipalveluun. Kuka tahansa voi jatkaa koska tahansa jaettujen dokumenttien muokkausta, luonnollisesti täysin paikasta riippumatta. Teamsin avulla myös sähköpostien määrää saadaan vähennettyä, kun keskustelu tapahtuu ryhmätyötiloissa Teamsin sisällä, eikä tieto katoa sähköpostiketjuihin.

Teams näyttää myös kaikkien työyhteisön jäsenien tavoitettavuuden (tavoitettavissa, kiireinen, poissa, älä häiritse), jolloin tilanteeseen sopivimman yhteydenottotavan valinta on helppoa.

Omien kokemuksiemme perusteella Teams todella tehostaa tiimiviestintää ja yhteydenpitoa. Sen avulla etätyötä tekevät ovat läsnä ja saavutettavissa ja yhteistyön tekeminen sujuu hyvin.

3. Hyvällä kaiuttimella ääni kuuluu selkeästi

Hyvän äänentoiston merkitystä etäyhteyksissä ei voi tarpeeksi peräänkuuluttaa. Valitettavan 

Jabra_Evolve_75

usein kannettavan tietokoneen mikrofoni ja kaiutin eivät tarjoa riittäviä ominaisuuksia  kunnolliseen äänenlaatuun, vaikka monet pitävät tätä hyvänä lähtökohtana osallistuessaan puhelinpalavereihin.

Useissa tapauksissa kannettavan mikrofoni ottaa äänen ainoastaan  todella läheltä ja sen ominaisuudet ulkopuolisen melun ja hälyn poistoon ovat heikot.

Jabra_Speak_510

Tästä syystä muut puhelinpalaverissa olevat joutuvat kärsimään heikosta äänenlaadusta ja pahimmillaan puhujan viestistä jää tärkeää tietoa pois. Hanki siis kunnolliset puhetyökalut mukaan etätyöskentelysettiisi ja tee etäpalaveeraamisesta miellyttävää myös muille osallistujille. Lisätietoja Jabra Speak 510 laitteesta|
Lisätietoja Jabra Evolve 75 laitteesta

4. Laadukas web-kamera

Hyvän kuvayhteyden avulla myös etänä oleva on läsnä palaverissa. Kuvayhteys myös syventää puhujan vaikuttavuutta ja se parantaa palaveriin osallistujien vuorovaikutusta. Uusimmissa kannettavissa tietokoneissa web-kamerat tarjoavat usein melko hyvän kuvayhteyden. Parhaan kuvanlaadun ja kokemuksen tarjoavat uusimmat 4k laatuun pystyvät web-kamerat. Toki huippulaadun mahdollistamiseksi yhteyksien tulee olla kunnossa!

5. Hyvä ja vaihteleva työasento

Yleisin ohje hyvään työasentoon taitaa kuulua näin: paras työasento on vaihteleva työasento. Jos etätöitä tekee kotoa käsin, ohjetta on sitäkin helpompi toteuttaa. Mikäpä estäisi pitämästä palavereita välillä vaikka kyykkyasennossa lattialla tai kävelemästä samalla kun puhuu langattomilla luureilla tai kännykällä. Välillä voi tehdä vaikka keppijumppaa, johon löytyy tarvittaessa netistä juuri itselle sopiva inspiraatiovideo.

6. Hyvää kahvia tai teetä☕

Tehdessäsi etätöitä hyvää kahvia tai teetä nyt vain kuuluu olla saatavilla, tietysti juotuna mielikupistasi.

7. Etäpäivän asu

Jos etätöitä tekee kotona, yksi haluaa olla pyjama päällä villasukat jalassa, toinen taas kokee pääsevänsä työmoodiin kauluspaidassa - meidän porukalla se tuntuu usein olevan huppari. Kuten yleensä elämässä, tässäkin asiassa jokaisen on siis löydettävä se itselleen sopivin juttu.

Työn iloa ja tehokkaita etätyöhetkiä toivottaen,

Benemenin #hupparijengi

Aiheet: etätyö

Kirjoittaja Ville Purontaus

Ville used to work as a Digital Marketing Manager in Benemen. Special points of interest are online service channels and social media.

Aiheeseen liittyvää

Liity blogitilaajaksi!